Kotitalousvähennys

Muista hyödyntää kotitalousvähennys!

Kun ostat palveluja kotiin tai mökille, voit vähentää osan palvelun hinnasta verotuksessa. Esimerkiksi kotitalous- ja hoivatyö sekä erilaiset kunnossapitopalvelut kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin.

Tarkista tästä listasta, mistä palveluista saat kotitalousvähennystä.

 

Kotitalousvähennys pähkinänkuoressa

– Vähennyksen enimmäismäärä on 2400 euroa.

– Vähennys on henkilökohtainen. Puolisot voivat saada vähennystä yhteensä 4800 euroa vuodessa.

– Vähennyksen voi tehdä ainoastaan työkustannuksista. Se ei koske mahdollisia materiaalikuluja.

– Omavastuun osuus on 100 euroa vuodessa henkilöä kohden. Sitä pienemmistä palvelunostoista ei vähennystä voi tehdä.

 

Kotitalousvähennyksen laskeminen

– Kun teetät työn ennakkoperintärekisteriin merkityllä yrityksellä eli esimerkiksi Lähipalveluosuuskunta Jeesillä, saat vähentää 45 prosenttia laskutetusta työstä. Vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta.

Esimerkki: Matti ja Liisa tilaavat itselleen siivousapua kaksi kertaa kuukaudessa kaksi tuntia kerrallaan. Tuntihinta kotisiivoukselle on 32 euroa. Vuodessa kuluja tulee yhteensä 1536 euroa. Kotitalousvähennyksen osuus on 1536 x 0,45 – 100 = 591,20 euroa. Maksettavaksi jää 1536 € – 591,20 € = 944,80 €. Toisin sanoen siivouksen todellinen tuntihinta kotitalousvähennyksen jälkeen on vain 19,70 euroa.

Esimerkki: Maksimivähennyksen eli 2 400 euron vähennyksen saat, jos vuonna 2014 ostat yritykseltä palveluja, jossa työn osuus on yhteensä noin 5 555 euroa [(5 555 x 45 %) – 100) = 2 399,75]. Vähennysoikeus on 45 % työn osuudesta

 

Kotitalousvähennyksen hakeminen

– Kotitalousvähennystä haetaan itse. Sen voi tehdä veroilmoituksen täytön yhteydessä, jolloin hyödyn saa takaisin veronpalautuksena. Palvelun ostaja voi myös hakea etukäteen muutosta omaan veroprosenttiinsa. Tällöin hyöty saadaan jo kuluvan vuoden aikana alhaisemman verotuksen muodossa.

– Kotitalousvähennystä voi saada myös vanhempien tai isovanhempien kotona tehdystä työstä. Tässä tapauksessa vähennyksen tekijän täytyy myös maksaa kyseisestä palvelusta.

 

Lisätietoja: 

Verohallinnon nettisivut

http://www.vero.fi/fi-FI/Henkiloasiakkaat/Kotitalousvahennys

 

Ota yhteyttä

Muista hyödyntää kotitalousvähennys!